ja_mageia 

IZDELAVA FASAD

Izdelava fasad je ena ključnih stvari pri vsakem domu, kajti vsaka fasada daje vsakemu domu nekaj novega in nekaj kar lahko občudujemo vrsto let. Se pravi, da je neki okras. Fasade ločimo po zgradbi, materialu in konstrukciji.

 

IZDELAVA TOPLOTNIH IZOLACIJ

Objekt, ki je dobro toplotno izoliran omogoča, da je bivanje prijetnejše, tako v poletnih časih, kot v zimskih časih. Izdelava toplotnih izolacij je zelo pomembna zadeva, zato je potrebno biti pozoren tudi na njeno kakovost. Zagotavljamo, pri upoštevanju normativov izolacije dolgo življenjsko dobo in optimalno toplotno izolacijo.

 

FASADNI SISTEMI

Fasadni sistemi z ometi in fasadni ometi s ploščami. Fasadni ometi zagotavljajo izboljšano toplotno izolacijo pri novogradnjah in pri sanaciji starih objektov. Predstavljamo vam sistem POLAGANJE OBLOGE hiše z izolacijskimi ploščami.

Vedno začnemo od najnižje točke zidov proti vrhu. Če pravilno zastavimo - horizontalno linijo, bo delo zelo enostavno. Lepilo nanesemo na zadnjo stran plošče in pričnemo z lepljenjem. Ob lepljenju nove plošče, vedno to poravnate s predhodnimi.

Ko smo končali z lepljenjem oblog, začnemo z strojnim brušenjem izolacijskih plošč, nato nadaljujemo z montažo mreže. Paziti moramo, da vsak pas prekrije 10 cm predhodnega. Ta postopek veže in učvrsti celotno fasado. Mrežo vedno vlečemo od zgoraj navzdol. Mreža mora pokrivati vse izolacijske plošče, saj brez mreže ne drži. Prav tako ob polaganju in lepljenju mreže, lepimo tudi vogalnike. Vogalnike lepimo na vse vogale hiše in okoli oken in vrat. Dolžine mrež in vogalnikov si prej pripravimo in odrežemo, saj bo tako montaža enostavnejša. Ko smo končali z lepljenjem, pričnemo nanašati sloj lepila, da vse skupaj učvrstimo in izravnamo. Če pri zaribavanju nanesemo preveč lepila, ga ne bomo mogli lepo izravnati. Lepilo moramo nanesti v dveh slojih. Pri tem delu moramo biti zelo natančni in precizni.

Ko se lepilo dobro posuši, vse površine premažemo z emulzijo. Emulzija ima funkcijo, da se bo barvni zaključni sloj lepo prijel. Nanašamo jo z valčkom. Po osušitvi emulzije, pa lahko nanesemo zaključni fasadni sloj.

Lahko si omislimo tudi obrobe okoli oken in vrat s svetlejšimi ali temnejšimi toni barve. Obrobe oblepimo z zaščitnim trakom (poskrbeti moramo za kvaliteten lepljiv trak). Zaključni sloj nanesemo in zaribamo na podlago. Takoj, ko smo končali odstranimo zaščitni trak, saj v primeru, da se nam vse zasuši, lahko s kasnejšo odstranitvijo traka poškodujemo zaključni sloj.

Ko nanašamo zaključni sloj, je zelo pomembno, da nimamo direktnega sonca na del kjer trenutno delamo. Omet se zelo hitro suši in ne moremo narediti lepih prehodov Pri izbiri barve fasade, moramo biti previdni in paziti, da ne kvarimo izgleda celotne okolice. Če imamo hišo v naselju, kjer prevladujejo tople in nežne barve, ni dobro, da za našo hišo izberemo živo barvo. S tem kvarimo harmonijo barv v celotnem naselju. Žalostno je, da se nekateri ljudje tega ne zavedajo in gledajo samo lastne želje in interese. Predstavljamo vam primer neskladnosti fasade z okoljem.
Če na primer naša hiša stoji ob robu gozda ali ob zelenih površinah - travniki, potem ne bomo izbrali zelene ali modre barve. V tem primeru bomo izbrali tople sončne barve - nežno oranžna, oker ,nežno rumena ali pa jesenske barve.